Onderhoud meubelen

www.alexandervanberge.nl

Met het juiste onderhoud blijven meubels nog langer mooi en hygiënisch. We geven een aantal onderhoudstips voor meubels van stof, leer en hout. Door deze tips op te volgen, heb je nog langer plezier van een ijcoon meubel. 

Direct daglicht vermijden

Onder invloed van daglicht verkleurt elke meubel na verloop van tijd in meer of mindere mate. Dit geldt zowel voor bekleding als voor leer en hout. Het beste is om direct daglicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden.

Algemeen

 • Elk gestoffeerd meubel wordt met de grootst mogelijke zorg met de hand vervaardigd. Daarom is geen enkel meubel hetzelfde. Het is mogelijk dat meubels kleine uiterlijke verschillen vertonen, maar dit benadrukt de ambachtelijke manier van werken.
 • De meeste gestoffeerde meubels zijn voorzien van een rits aan de achterzijde. Deze rits is nodig voor het stofferen. Wij maken gebruik van zgn. blinde ritsen. Het kan voorkomen dat deze zwarte rits zichtbaar is. Doordat er soms spanning op de hoes staat, kan de naad open gaan staan. Dit kan ook komen doordat er druk op het leer komt te staan in geval van gebruik. Vooral op plekken waar meerdere delen leer bij elkaar komen, kan de rits zichtbaar zijn. Dit is niet te voorkomen.
 • Doordat een relaxfauteuil uit vele bewegende delen bestaat is het bijna onmogelijk om het systeem te verstellen zonder enig geluid. Deze (krakende) geluiden kunnen zowel bij het verstellen van de fauteuil als in de neutrale stand hoorbaar zijn. Kraken kan ook veroorzaakt worden doordat de fauteuil niet op een vlakke ondergrond staat.
 • Wees je ervan bewust dat een fauteuil gaat ‘meebewegen’. Het kan zo zijn dat de hoes van de fauteuil meer naar rechts of meer naar links (dus schuin) op de rug zakt. Dit is afhankelijk van de favoriete zithouding. De fauteuil vormt zich naar de gebruiker.
 • Gebruik de armleggers van uw fauteuil niet als trapje, opstapje of zitplaats.
 • De zitplaats is ongeschikt om op te gaan staan. De vering wordt dan plaatselijk overbelast.
 • Ga nooit met de knieën op de zitting zitten.


Leer

Onderhoud van leer

Waarom moet leer onderhouden worden?

 • Leer heeft na het looien een vochtpercentage van circa 12%. Door onder meer centrale verwarming en daglicht kan het leer na verloop van tijd uitdrogen.
 • Zonlicht en ook kunstlicht verbleken het leer. Vooral aniline en vintage leer zijn hier gevoelig voor.
 • Onder invloed van UV-straling verliezen aniline en vintage leer na verloop van tijd hun kleur en voelt het oppervlak hard en droog aan. Bij gepigmenteerd leer kan een craquelé ontstaan.
 • Door normaal dagelijks gebruik ontstaat er een zogenaamde gebruiksvervuiling op het leer. Deze vervuiling bestaat onder meer uit kledingdeeltjes, transpiratie, huidvetten en stof. Deze verstoppen de poriën van het leer en zetten zich vast in de nerf. Vetten kunnen onder invloed van licht in vetzuren veranderen. Het is ook mogelijk dat het leer reageert op een verhoogde zuurheidsgraad van de gebruiker, bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie. Dit zuur tast de toplaag van het leer aan.
 • De schoonheid van het leer kan worden behouden door het materiaal 2-4 maal per jaar met een

Natural Leather Cleaner of Keralux® milde reiniger schoon te maken. Bescherm het leer daarnaast met de geadviseerde protector of spray. Daardoor kan het vroegtijdig verbleken van, met name donkere aniline kleuren, worden tegengegaan.

 • Reinig plaatsen waar veel contact is met de huid, zoals de armleuningen en het hoofkussen, vaker met de Natural Leather Cleaner of Keralux® soft cleaner.

Het juiste reinigingsproduct vinden

Wat kun je preventief doen in geval van extreme transpiratie, huidvetten en medicijngebruik?

 • Zorg dat de plekken die in aanraking met de huid komen extra worden beschermd. Een andere mogelijkheid is om de frequentie van onderhoud te verhogen. Normaal adviseren we 2x per jaar reinigen. Met Oranje Furniture Care of Keralux® producten kun je dit zonder probleem opvoeren tot wel 12x per jaar.
 • Het reinigen is net zo belangrijk als het voeden/beschermen van het leer. Laat het schuim bij het reinigen zijn werk doen. Poets niet te hard, maar laat het schuim even inwerken en neem met een vochtige doek af. Breng het Oranje Furniture Care of Keralux® product dun (!) en gelijkmatig aan.
 • Gepigmenteerde leersoorten kun je extra beschermen met Oranje Leather Care & Protect of Keralux® strong protector. De protector bevat speciale werkstoffen die een glad leren zitmeubel effectief en langdurig beschermen tegen vroegtijdige vervuiling.

Plooivorming

 • Leer is een natuurproduct, dat alleen maar mooier wordt in gebruik. Elke huid ziet er anders uit, doordat elk rund anders is. Leer is van nature rekbaar, het is een van de eigenschappen van het materiaal. Leren meubels zullen na verloop van tijd enige plooivorming vertonen. Bij de ontwikkeling van de meubels wordt hier rekening mee gehouden, maar subtiele plooien zijn niet te voorkomen. Plooien zijn niet van invloed op de levensduur van het meubel.
 • De vorming van een zitafdruk in een leren meubel is na verloop van tijd onvermijdelijk. Leer rekt uit onder invloed van belasting, mede door de elasticiteit van het schuim. Afhankelijk van de gekozen leersoort kan dit al na een aantal keer zitten gebeuren. Dit is heel gebruikelijk en geen reden tot zorg. De zitafdruk kan met de hand ‘glad’ gestreken worden.

Eerste hulp bij vlekken op leer

 • Vrijwel alle leersoorten van ijcoon zijn voorzien van een (lichte) finish. Vuil en vocht trekken hierdoor niet direct in het leer. Dit geldt niet voor aniline leersoorten.
 • Let op: hard wrijven op de plek van de vlek wordt afgeraden. De vlek kan vanuit het midden voorzichtig schoongemaakt worden met een zachte doek. Gebruik deze doek alleen op leren meubels. Maak de doek licht vochtig met afgekoeld gekookt of gedestilleerd water.
 • Wij raden ten sterkste af om chemicaliën, huishoudreinigingsmiddelen, een kleurmiddel of dergelijke te gebruiken. Het beste kan een neutraal onderhoudsmiddel gebruikt worden.
 • Het verwijderen van vlekken op (licht) geschuurd leer (nubuck) kan ervoor zorgen dat de opstaande vezels plat worden gedrukt. Hierdoor verandert het uiterlijk van dit leer: in plaats van ruw wordt het leer glad.

Verder behandelen

Voor het onderhoud van gepolijste en semi-aniline leren meubels raden wij aan om bij LCK Nederland advies in te winnen.


Stof

Onderhoud

 • Zuig het meubel wekelijks uit met een zuigmond die geschikt is voor meubels. Kleine zanddeeltjes hebben bijvoorbeeld een schurende werking, waardoor de stof sneller zal slijten.
 • Onder invloed van zonlicht verkleurt elke stof na verloop van tijd in meer of in mindere mate. Katoenen stoffen zijn hier gevoeliger voor dan wollen stoffen. Over het algemeen verkleuren lichtere stoffen minder dan donkere kleuren. Het beste is om direct zonlicht op meubels zoveel mogelijk te vermijden.
 • Elke stof heeft unieke eigenschappen en gestoffeerd op een meubel gedraagt elke stof zich anders. Dit komt met name door de rekbaarheid van de stof. Subtiele plooivorming is na verloop van tijd onvermijdelijk, maar sommigen stoffen zijn elastischer dan andere.

Schuimstoffen

 • Het schuim in een meubel past zich langzaam aan de omstandigheden aan, zoals de dagelijkse gebruiksduur, de temperatuur en het lichaamsgewicht. Dit kan tot wel 6 maanden na het in gebruik nemen van het meubel duren. Na deze gebruiksperiode is het maximale comfortniveau bereikt.

Polyurethaan-foam

 • Polyurethaan-foam is de grondstof die grotendeels het comfort bepaalt. In Nederland wordt dit product ook vaak koudschuim genoemd. Het materiaal is niet giftig, wordt vrij van schadelijke kunstmatige stoffen (CFK’s) geproduceerd en is recyclebaar. Een eigenschap van koudschuim is dat het aanvankelijk stug is, maar in het gebruik elastischer wordt. De stugheid daalt met ongeveer 15%. Op dit niveau stabiliseert het materiaal.


Hout

Onderhoud

 • Schoonmaken met speciale schoonmaakmiddelen is niet noodzakelijk. Echter, als deze worden gebruikt, dient de gebruiksaanwijzing in acht genomen te worden zoals aangegeven door de fabrikant. Test eerst op een minder zichtbare plaats.
 • Als je het product toch wil schoonmaken, raden wij een droge antistatische doek aan.
 • Houten producten kunnen door een verschil in houtstructuur reageren op lak of beits. Hierdoor kunnen kleurnuances optreden. Bij het lakken of beitsen van producten, streeft ijcoon een zo perfect mogelijk resultaat na. Kleine afwijkingen kunnen voorkomen.
 • Gelakte of gebeitste afwerkingen vereisen geen speciaal onderhoud. Stof het product af met een zachte, schone en droge stofdoek van pluisvrij materiaal (katoen, linnen). Druk niet té hard om onomkeerbare polijsten van het oppervlak te voorkomen.
 • Gemorste vloeistoffen dienen onmiddellijk van het oppervlak te worden verwijderd met een warme, vochtige doek. Veeg het oppervlak in de richting van de houtvezel droog. Laat gemorste vloeistoffen of andere vlekken niet zitten.
 • Het gelakte oppervlak van producten van massief hout of fineer krijgt binnen de eerste paar weken een uniek patina.
 • Gebruik nooit geconcentreerde of schurende reinigingsmiddelen. Deze kunnen schade aanbrengen aan het gelakte oppervlak. Gebruik nooit producten die oliën of wassen bevatten op een mat oppervlak. Hierdoor kunnen glanzende vlekken ontstaan.